Rockalbum

May 3, 2016

Rock’n roll var lyden av 50-tallet, og beskrev en tid med frigjøring og økonomisk vekst i etterkrigsårene. Noen av vår tids beste album kommer fra den tiden. Vi skal ta en nærmere titt på de tre mest kritikerroste albumene innen rock-sjangeren. RateYourMusic.com har dessuten laget en topp 100 liste av klassiske rockalbum – ta gjerne en kikk på denne listen også!

Dark Side of the Moon – Pink Floyd

Dark Side of the MoonPink Floyd sitt åttende studioalbum «Dark Side of the Moon» er kanskje det mest ikoniske albumet som har blitt publisert. Om man er fan av det engelske rockebandet eller ikke, så har de fleste hørt flere av sangene på albumet. Det ble lansert 1. mars 1973 og er bygget på ideer som bandet utforsket i tidligere innspillinger og live shows. Kontra de forrige albumene finner man i «Dark Side of the Moon» ikke det samme instumentale lydbildet som bandet tidligere var kjent for. Temaene som er gjenganger i sangene er ting som grådighet, konfikt, tid og mental sykdom. Sistnevnte i stor del på grunn av tidligere medlem Syd Barrett sine nedadgående mentale tilstand.

Når albumet ble lansert var det en umiddelbar suksess. Den lå på toppen av Billboard Top LPs & Tapes i over en uke, og var på listen i de neste utrolige 741 ukene. Både anmeldere og fans ser på «Dark Side of the Moon» som både bandets absolutt beste plate, og ett av de beste albumene gjennom tidene, uavhengig av sjanger.

Led Zeppelin IV

Led Zeppelin IVDet fjerde studioalbumet til Led Zeppelin, oftest omtalt som «Led Zeppelin IV», ble lansert og sluppet den 8. november 1971 fra Atlantic Records. Det ble produsert av gitaristen Jimmy Page og ble spilt inn mellom desember 1970 og mars 1971 på flere ulike steder.

Etter gruppens sitt tredje album ikke mottok den store hyllesten fra verken fans eller anmeldere, bestemte gruppen seg for å endre lydbilde noe og heller ikke sette et navn på albumet. Derfor er det flere ulike navn som ofte blir omtalt om innspillingene. I forhold til det tredje albumet ble dette imidlertid en umiddelbar suksess hvor flere av bandets mest kjente sanger i dag kommer fra. Det inkluderer titler som «Black Dog, «Misty Mountain Hop» og ikke minst «Stairway to Heaven». Almbumet har solgt mer enn 37 millioner enheter og er et album som nær sagt alltid blir omtalt som ett av de beste rockalbumene gjennom tidene.

Back in Black – AC/DC

Back in Black - ACDCDet var Robert John «Mutt» Lange som hadde æren av å være produsent på det tredje albumbet vi skal omtale. Det er hardrockende AC/DC med platen «Back in Black». Det var bandets syvende album og ble sluppet 25. juli, 1980 fra Albert Productions og Atlantic Records.

«Back in Black» ble spilt inn over syv uker i Bahamas. Og mens de var der ble området truffet av flere tropiske stormer, noe som gjorde innspillingen svært vanskelig. Det var den nye sangeren Brian Johnson som skrev tekstene og melodien til låtene, mens gitaristene Angus og Malcolm Young komponerte musikken.

Albumet har blitt solgt over 50 millioner ganger det er kun Michael Jackson sitt album «Thriller» som har solgt flere. Med sin unike og velkjente stil har AC/DC og «Back in Black» sikret seg en plass i historiebøkene.