Førstepersons skytespill

May 3, 2016

Førstepersons skytespill (Doom)Førstepersons skytespill, eller bare FPS (engelsk – first person shooter), er en av de mest populære spillsjangrene som finnes. Som navnet på kategorien skulle tilsi er det et førstepersonsperspektiv man har. Så man ser ut fra øynene på rollefiguren og man får som regel informasjon om hvor mye liv man har, ammuniasjon og et kart over området man er i.

Det er ikke sikkert hvilket spill som kan ta på seg æren av å være det første skytespillet i førsteperson. Men det står mellom «Spasim» og «Maze War». Mest sannsynlig ble sistnevnte utviklet i 1973, mens «Spasim» kom ble påbegynt i 1974. Uavhengig av hvilken som var først er det en ting som er sikkert, og det er at det har vært en eksplosjon av titler som har kommet på markedet siden den tid. Og vi skal her anmelde våre tre FPS-favoritter.

Counter-Strike

Valve Corporation sitt spill «Counter-Strike» gikk som en farsott over hele verden når det først ble lansert tilbake i 1999. Det ble først og fremst utviklet som en modifikasjon av spillet «Half-Life» av Minh Le og Jess Cliffe på egenhånd, før de to ble ansatt av Valve og spillets rettigheter ble kjøpt. Spillet ble så utviklet videre og relansert i år 2000, og siden den gang har flere ulike versjoner blitt sluppet.

De fleste som har vært borte i et skytespill tidligere har prøvd Counter-Strike, og de har på mange måter vært med på å sette standarden for hvordan FPS skal være. At det er et spill som fortsatt 16 år etter sin offisielle lansering blir spilt er et klart tegn på hvor populært det er. Det første spillet vi tenker tenker på når vi snakker om førstepersons skytespill er Counter-Strike.

Doom

En kåring av de beste FPS-spillene gjennom tidende er aldri komplett uten å nevne Doom. Spillet er av mange regnet for å være selve pioneeren av førstepersons skytespill. Det hadde 3D-grafikk, multiplayer funksjon og muligheter for egne spillermodifikasjoner gjennom Doom WAD formatet. Siden det første spillet ble lansert i 1993 har serien vokst seg ut i flere etterfølgere, expansion packs og en spillefilm. Over 10 millioner eksemplarer av Doom har blitt solgt.

Når vi snakket om at Doom er en av de mest signifikante lanseringene innen spillindustrien, snakker vi da om den første lanseringen som bare ble kalt «Doom». Det var spillet som virkelig populariserte FPS-sjangeren. En utvidet versjon av spillet ble tilgjenglig i 1995.

Quake

«Quake» ble utviklet av id Software og publisert av GT Interactive i 1996 med musikk fra Trent Reznor og Nince Inch Nails. Quake var i stor grad en oppfølger til tidligere nevnte Doom, og bygget videre på teknologien og spillmoduset som ble kjent fra forgjengeren. Det var med lanseringen av Quake at multiplayer-spill via internett begynte å bli mer vanlig, og sammen med en bedre 3D-teknologi ble spillfølelsen økt enda et par hakk. For å tilrettelegge og gjøre spill via nett lettere, ble tilleggsprogrammet QuakeWorld satt opp. Det inneholdt QuakeSpy som revolusjonerte hvordan man fant og koblet seg opptil nye spill. Og for det, sammen med en herlig spillserie, fortjener Quake en plass på vår liste.