Finansfilmer

May 3, 2016

Filmer med finans som tema, er ofte actionbaserte. Hvorfor dette temaet er så populært handler nok i stor grad om at det langt på vei styrer store deler av våres liv. Etter at man nå kan håndtere store pengesummer på nett – til og med dele opp regningen på en middag via for eksempel Vipps (DNB) – og sammenligne store og små forbrukslån via nettsider som NorskKreditt, er det ofte et digitalt fokus på filmene. Her henviser vi imidlertid til klassikere, men vi oppfordrer selvsagt alle til å ta kontakt dersom vi mangler noen på listen.

Det å holde styr på sin egen finans kan være vanskelig nok til tider, og pengetemaet er ofte fokuset i flere filmer. Det er ikke så ofte anmeldere er enige om ting, men det er noen finansfilmer som er hyllet jevnt over som noen skikkelige klassikere. Vi gir deg noen av de filmene her, og hvorfor de er blitt på populære.

Wall Street

Wall street filmI «Wall Street» møter vi en en ung og utålmodig aksjemegler som spilles av Charlie Sheen i det som mange vil mene er en av hans beste roller gjennom tidende. Han spiller Bud Fox som bor i New York på 1980-tallet og har store ønsker om å nå klatre til toppen av karrierestigen. Han havner i selskap sammen med den grådige Gordon Gekko som arbeider undet mottoet, «Greed is good». Sammen med Gekko havner Fox i en verden av raske penger, kvinner og lyskye forretningsavtaler. Det setter han i konflikt med familien og spesielt faren (spilt av Martin Sheen) som har oppdratt han på en mer konservativ måte.

«Wall Street» er en film som mange mener definerte den amerikanske livsstilen i de glade 80-årene. Spesielt finansverden var drevet av grådighet, narkotika og materielle verdier, og regissøren Oliver Stone klarer å fange den stygge siden med den økonomiske fremveksten på 80-tallet. «Wall Steet» er en film som i skyggen av den internasjonale finanskrisen i 2007-2008 fortsatt er like aktuell som den var da den først ble vist på kinolerrete i 1987.

The Wolf of Wall Street

The wolf of Wall StreetEnda en film som tar for seg lettjente penger og de ikke helt idealistiske tingene som har foregått på Wall Street i New York er «The Wolf of Wall Street». Basert på den ekte og surrealistiske historien til Jordan Belfort og hans fremgang til å bli en rik aksjemegler. Det hele ender når han blir dypt involvert i kriminalitet, korrupsjon og havner under en storstilt etterforskning.

På midten av 1990-tallet ble Jordan Belfort, som er spilt fantastisk av Leonardo DeCaprio, styrtrik gjennom selskapet hans Stratton Oakmont. Kontoret i New York var kanskje definisjonen på en overflod og utskeielser med utstrakt narkotikabruk, dvergekasting og manipulering av aksjer over en lav sko.

En av grunnene til at dette er blitt en såpass populær film som anmeldere hiver seg over av lovord, har nok mye å gjøre med det femte samarbeidet mellom regissør Martin Scorsese og Leonardo DeCaprio. Sammen har de klart å skape en av de mest karismatiske, foraktelige og fengende karakterene som er skapt innen en finansfilm. Belfort er en person som enhver person med en normal etisk vilje ville holdt seg langt unna i det virkelige liv, men i over 3 timer er han en person vi ikke klarer å få nok av.

Inside Job

Inside JobCharles Ferguson er det som har laget dokumentaren om årsakene som skapte den globale finanskrisen i 2007. I filmen bryter Ferguson ned det som i utgangspunktet er komplekse finansielle instrumenter og sammenhenger, og gjør det enkelt å følge med på hva det var som egentlig skjedde når det finansielle systemet kollapset. En flott og unik dokumentar som virkelig viser hva som kan skje dersom det finansielle systemet løper løpsk.